Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
TopParken - Verkoop
Financiering vakantiewoning

Uw recreatiewoning financieren

Financieren van een recreatiewoning in Nederland

Of het nu gaat om uw eigen vakantiegenot of om een interessante investering; het kopen van een vakantiewoning is een wens voor velen. In Nederland kennen we diverse mogelijkheden om een vakantiewoning (gedeeltelijk) te financieren. Houd er rekening mee dat het verkrijgen van een lening voor een tweede woning / recreatiewoning, lastiger kan zijn dan voor een woonhuis. Banken of financiële instellingen stellen aanvullende voorwaarden bij het verstrekken van een financiering voor een recreatiewoning / tweede woning.

Wij vertellen u graag meer over de verschillende financieringsmogelijkheden

Het zoeken van een geschikte financiering voor een vakantiewoning is een specialisme. Laat u van tevoren goed informeren door een hypotheekadviseur, hij kan u helpen bij het vinden van financiële ruimte door bijvoorbeeld verschillende financieringsvormen te combineren. Zo kan de financiering bijvoorbeeld worden gerealiseerd door een deel eigen middelen, een deel verhoging van de hypotheek op de eigen woning of op de recreatiewoning zelf.

 

Meer weten over de financieringsmogelijkheden
Lees dan verder of neem contact met ons op. Onze adviseurs zijn geen hypotheekadviseurs, maar kunnen u hierin zeker informeren of in contact brengen met de juiste specialisten. Uiteraard staan zij ook voor u klaar om meer te vertellen over de aankoop van een recreatiewoning.

 

Tip! Een hypotheekadviseur kan u helpen met het in kaart van uw financiële mogelijkheden. Benieuwd naar wat er verder komt kijken bij het kopen van een vakantiewoning in Nederland? Wij vertellen u hier graag meer over.

 

Recreatiewoning financieren uit eigen middelen

De meest eenvoudige manier om een eigen vakantiewoning te kopen is met behulp van eigen vermogen. Het grote voordeel hiervan is dat u geen rente betaald en geen aanvullende kosten heeft. Daarnaast krijgt u, bij Nederlandse banken, weinig tot geen rente over uw spaargeld. Het kan dus interessant zijn om alternatieven voor uw spaargeld te zoeken, zoals de aankoop van een eigen recreatiewoning. Onze adviseurs kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op.

Recreatiewoning financieren door verhogen hypotheek van uw woonhuis met overwaarde

Heeft u overwaarde op uw permanent bewoonde woning? Dan kunt u wellicht de hypotheek van deze woning verhogen en deze verhoging gebruiken om recreatiewoning te financieren. De bank of financiële instellingen zal wel eisen dat de tweede woning dient als onderpand voor de lening. 

Het voordeel is dat, wanneer u uw huidige hypotheek verhoogt voor financiering van een recreatiewoning, het mogelijk niet verplicht is om dit af te lossen en de rentelast vaak lager ligt doordat er geen opslag plaatsvindt op de rente. Het proces van de financiering is bij deze optie het eenvoudigst. Wij vertellen u hier graag meer over.

Recreatiewoning financieren met lening vanuit een b.v.

Heeft u een eigen vennootschap? Dan zijn er mogelijkheden om uw recreatiewoning hieruit te financieren. U leent dan geld uit uw eigen vennootschap aan uzelf als privépersoon. Laat u van te voren altijd wel goed informeren over de fiscale aspecten en de belastingvoorwaarden die verbonden zijn aan deze lening.

Recreatiewoning financieren met hypotheek

Het is ook mogelijk om een tweede woning te financieren door een hypotheek af te sluiten. Er zit echter wel een belangrijk verschil tussen een hypotheek op een tweede woning / recreatiewoning ten opzichte van een hypotheek op de eerste woning. Hierbij dient u rekening te houden met het feit dat banken hier diverse voorwaarden aan stellen, bijvoorbeeld het gebruik van het object en omvang van inbreng eigen middelen. Deze voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker. 

Wat moet je weten bij het financieren van een recreatiewoning met hypotheek

  • U betaalt een extra rentepercentage bovenop de reguliere rente tarieven.
  • De hypotheekrente is niet aftrekbaar.
  • Inbreng van eigen (spaar)middelen is vereist bij deze optie. 
  • De vakantiewoning moet voldoen aan verschillende eisen. Deze verschillen per hypotheekverstrekker, denk hierbij bijvoorbeeld aan: de vakantiewoning moet op eigen grond staan, van steen zijn, niet verplaatsbaar zijn, aangesloten zijn op water en elektriciteit, in alle seizoenen bewoonbaar zijn en aangesloten zijn op het openbare wegennetwerk.

Recreatiewoning financieren met een persoonlijke lening

U kunt er ook voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten en hiermee uw vakantiewoning te financieren. Een persoonlijke lening kunt u afsluiten bij bijvoorbeeld familie of vrienden, in dit geval stemt u onderling de voorwaarden af. Zorg er wel voor dat u alles zwart-op-wit zet en goed regelt.

U kunt ook een persoonlijke lening afsluiten bij de bank. In dit geval ontvangt u het volledige bedrag in één keer op de rekening. U lost maandelijks een vast bedrag af, dit bedrag verandert niet, aan het einde van de afgesproken looptijd bent u schuldenvrij. Het nadeel hiervan is dat de rente bij een persoonlijke lening een stuk hoger ligt dan bij een hypotheek. De woning geldt namelijk niet als onderpand.

Verschillen financieren eerste woning en vakantiehuis

Zoals u hierboven gelezen hebt, wijkt het financieren van een tweede woning / recreatiewoning sterk af van het financieren van een eerste woning. Het verkrijgen van een financiering voor een tweede woning is vaak lastiger is dan het financieren van een eerste woning. Banken of financieringsmaatschappijen zullen scherper letten op uw financiële situatie en zullen vaak eisen dat u een deel van de financieringsbehoefte zelf inlegt.

Meer informatie over het financieren van een recreatiewoning?

Lees dan vrijblijvend contact op met ons op. Wij zijn geen hypotheekadviseurs maar kunnen u wel in contact brengen met de juiste specialisten.