Financieren van een recreatiewoning in Nederland

Of het nu gaat om uw eigen vakantiegenot of om een interessante investering: Het kopen van een vakantiewoning is een wens voor velen. Heeft u niet voldoende eigen middelen om een vakantiewoning te kopen? Dan zijn er in Nederland mogelijkheden om de vakantiewoning (gedeeltelijk) te financieren. Houdt er wel rekening mee dat het verkrijgen van een financiering voor een tweede woning / recreatiewoning lastiger is dan het financieren van een woonhuis. Banken of financiële instellingen stellen aanvullende voorwaarden bij het verstrekken van een financiering voor een recreatiewoning / tweede woning.

Wij vertellen u graag meer over de verschillende financieringsmogelijkheden.

Het zoeken van een geschikte financiering voor een vakantiewoning is een specialisme. Laat u van te voren goed informeren door een hypotheekadviseur, hij kan u helpen bij het vinden van financiële ruimte door bijvoorbeeld verschillende financieringsvormen te combineren. Zo kan de financiering bijvoorbeeld worden gerealiseerd door een deel eigen middelen, een deel verhoging van de hypotheek op de eigen woning en een deel via een aparte hypotheek op de recreatiewoning zelf.

 

Meer weten over de financieringsmogelijkheden
Lees dan verder of neem contact met ons op. Onze adviseurs zijn geen hypotheekadviseurs maar kunnen u wel in contact brengen met de juiste specialisten. Uiteraard staan zij ook voor u klaar om u meer te vertellen over de aankoop van een recreatiewoning.

Contact opnemen
 

Tip! Voordat u in gesprek gaat met een hypotheekadviseur, zorg dan altijd dat u goed op de hoogte bent van uw eigen financiële mogelijkheden, wat de kosten zijn van de vakantiewoning waar uw oog op gevallen is en wat er verder komt kijken bij het kopen van een vakantiewoning in Nederland. Wij vertellen u hier graag meer over.

 

Recreatiewoning financieren uit eigen middelen

De meest ideale manier om een vakantiewoning te kopen is door deze te financieren met eigen middelen. Het grote voordeel hiervan is dat u geen lening hoeft af te sluiten en dus ook geen rente betaald en geen aanvullende kosten heeft. Daarnaast krijgt u bij Nederlandse banken weinig tot geen rente over uw spaargeld. Het kan dus interessant zijn om alternatieven voor uw spaargeld te zoeken. Wanneer u een vakantiewoning kunt financieren met uw eigen middelen is dit de meest interessante keuze. Onze adviseurs kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op.

Recreatiewoning financieren door verhogen hypotheek van uw woonhuis met overwaarde

Heeft u overwaarde op uw eerste woning? Dan kunt u wellicht de hypotheek van deze woning verhogen en deze verhoging gebruiken om de tweede woning / recreatiewoning te financieren. De bank of financiële instellingen zal wel eisen dat de tweede woning dient als onderpand voor de lening. 

Het voordeel is dat, wanneer u uw huidige hypotheek verhoogt voor financiering van een tweede woning / recreatiewoning, het niet verplicht is om dit af te lossen. De rente die u betaalt over de lening is fiscaal niet aftrekbaar, de lening valt in box 3. Dat betekent da zowel de waarde van de woning als de mogelijke inkomsten uit verhuur in box 3 worden geplaatst. 

In sommige gevallen kan een hypotheekadviseur een combinatie maken tussen bijvoorbeeld een deel verhoging van de hypotheek op de eerste woning en een deel via een aparte hypotheek op de recreatiewoning. Wij vertellen u hier graag meer over.

Recreatiewoning financieren met lening vanuit een BV

Heeft u een eigen vennootschap? Dan zijn er mogelijkheden om uw recreatiewoning hieruit te financieren. U leent dan geld uit uw eigen vennootschap aan uzelf als privépersoon. Laat u van te voren altijd wel goed informeren over de fiscale aspecten en de belastingvoorwaarden die verbonden zijn aan deze lening.

Recreatiewoning financieren met hypotheek

Wanneer u niet over voldoende eigen middelen beschikt om een recreatiewoning te kopen kan de bank u helpen met een hypotheek. Er zit echter wel een belangrijk verschil tussen een hypotheek op een tweede woning / recreatiewoning ten opzichte van een hypotheek op de eerste woning. U komt namelijk bij een hypotheek op een tweede woning niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, daarnaast moet u er rekening mee houden dat banken geen volledig financiering geven.

Het is dus (uiteraard afhankelijk van uw eigen financiele situatie) mogelijk om een recreatiewoning te financieren met een hypotheek. Houdt er wel rekening mee dat er enkele nadelen verbonden zijn aan een hypotheek op een tweede woning. Soms rekent de bank namelijk een renteopslag aan en vaak wordt de tweede woning niet volledig gefinancierd. 

Wat moet je weten bij het financieren van een recreatiewoning met hypotheek

  • U betaalt een extra rentepercentage bovenop de reguliere rente tarieven.
  • De hypotheekrente is niet aftrekbaar, ook niet als je financiering van de woning via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. 
  • Banken geven geen volledige financiering bij aankoop van een tweede woning / recreatiewoning.
  • Het beleid ten aanzien van recreatiewoningen van de gemeente speelt een belangrijke rol. Heeft de gemeente niet schriftelijk bevestigd dat de recreatiewoning permanent mag worden bewoond, dan wordt financiering van de woning lastig. 
  • De vakantiewoning moet voldoen verschillende eisen. Deze moet bijvoorbeeld op eigen grond staan, van steen zijn, niet verplaatsbaar, aangesloten zijn op water en elektriciteit, in alle seizoenen bewoonbaar zijn en angesloten zijn op het openbare wegennetwerk.

Recreatiewoning financieren met een persoonlijke lening

U kunt er ook voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten en hiermee uw vakantiewoning te financieren. Een persoonlijke lening kunt u afsluiten bij bijvoorbeeld familie of vrienden, in dit geval stemt u onderling de voorwaarden af. Zorg er wel voor dat u alles zwart op wit zet en goed regelt.

U kunt ook een persoonlijke lening afsluiten bij de bank. In dit geval ontvangt u het volledige bedrag in één keer op de rekening. U lost maandelijks een vast bedrag af, dit bedrag veranderd niet, aan het einde van de afgesproken looptijd bent u schuldenvrij. Het nadeel hiervan is dat de rente bij een persoonlijke lening een stuk hoger ligt dan bij een hypotheek. De woning geldt namelijk niet als onderpand.

Verschillen financieren eerste woning en vakantiehuis

Zoals u hierboven gelezen hebt wijkt het financieren van een tweede woning / recreatiewoning sterk af van het financieren van een eerste woning. Het verkrijgen van een financiering voor een tweede woning is ander vaak veel lastiger is dan het financieren van een eerste woning. Banken of financieringsmaatschappijen zullen scherper letten op uw financiële situatie en zullen vaak eisen dat u een deel van de financieringsbehoefte zelf inlegt.

Meer informatie over het financieren van een recreatiewoning?

Lees dan vrijblijvend contact op met ons op. Wij zijn geen hypotheekadviseurs maar kunnen u wel in contact brengen met de juiste specialisten.

Contact opnemen