Bent u geïnteresseerd in de aankoop van een vakantiewoning in Nederland maar heeft u nog vragen? Lees dan onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Vul dan het contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op via 088 - 500 2444.
Bij TopParken kunt u een vakantiewoning kopen inclusief de grond. Zo wordt u dus niet alleen eigenaar van de woning maar ook van de grond waar de woning op staat. Uiteraard is het niet verplicht om de grond te kopen, het is ook mogelijk om de grond waar de vakantiewoning op staat te huren of in erfpacht te verkrijgen. Afhankelijk van uw budget en uw wensen kan dit in een persoonlijk gesprek met u afgestemd worden.
Kosten koper (k.k.) betekent dat de koper niet alleen de koopsom van de woning betaalt, maar ook de bijkomende kosten zoals notariskosten en kadastrale rechten. Vrij op naam (v.o.n.) betekent dat deze kosten voor rekening van de verkopende partij zijn.
Het kopen van een vakantiehuis heeft veel voordelen, deze voordelen zijn per type koper verschillend. Er zijn drie verschillende kopers te herkennen, de koper die een vakantiehuis koopt voor eigen gebruik, de koper die een vakantiehuis koopt voor gedeeltelijk eigen gebruik / verhuur en de koper die de woning volledig verhuurt. Lees hier de voordelen per type aankoop.
Allereerst is het belangrijk om het volgende voor uzelf duidelijk te hebben. “Waarom wil ik een vakantiehuis kopen, wat is het doel ervan?” Wanneer u voor uzelf een duidelijk doel heeft voor het vakantiehuis is het belangrijk om op onderstaande punten te letten voordat u een vakantiehuis koopt. Lees hier meer over waar u op moet letten bij aankoop van een vakantiehuis.
Ja, als eigenaar van een vakantiewoning mogen u en uw (klein)kinderen gratis gebruikmaken van alle faciliteiten op het vakantiepark.
Ja, op (bijna) al onze vakantieparken zijn tweedehands vakantiehuizen te koop. Bekijk hier ons aanbod tweedehands vakantiehuizen. Voor meer informatie over onze tweedehands vakantiehuizen kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.
Steeds meer mensen kiezen ervoor om een vakantiewoning te kopen en deze vervolgens te laten verhuren. Bij TopParken is het mogelijk om uw vakantiewoning gedeeltelijk of het hele jaar door te laten verhuren. Uiteraard kunt u zelf (online) aangeven wanneer u de woning vrijgeeft voor verhuur en wanneer u de woning zelf wilt gebruiken.
TopParken heeft een eigen verhuurafdeling die het gehele proces voor u uit handen neemt, van de verhuur van de woning tot aan de schoonmaak. Om een hoge bezettingsgraad te realiseren, wordt er samengewerkt met gerenommeerde binnen- en buitenlandse touroperators zoals Booking.com, BungalowSpecials en Interchalet. Hierdoor bent u niet afhankelijk van één verhuurorganisatie, maar profiteert u van het succes van diverse, krachtige partijen. Meer informatie over het kopen van een vakantiehuis voor verhuur.
In de markt wordt regelmatig geadverteerd met hoge rendementen waar achteraf nog verschillende kosten vanaf gehaald worden. Bij TopParken is netto echt netto, het rendement wordt op een transparante wijze naar u gecommuniceerd, zo weet u precies wat u netto overhoudt. U betaalt bijvoorbeeld geen park service bijdrage, energiekosten of onderhoudskosten. De enige kosten die u zelf dient te betalen van uw rendement zijn de verzekering van de woning en de gemeentelijke lasten.
Plan vrijblijvend een advies afspraak in met een van onze adviseurs of bezoek een van onze open huis dagen. Onze adviseurs informeren u graag.
TopParken heeft een eigen verhuurafdeling die de verhuur van uw vakantiewoning regelt, van de incheck tot aan de schoonmaak. U wordt volledig ontzorgd en kunt dus in alle rust en zonder zorgen profiteren van uw investering. Uiteraard kunt u zelf (online) aangeven wanneer u de woning vrijgeeft voor verhuur en wanneer u de woning zelf wilt gebruiken.
Om een hoge bezettingsgraad te realiseren, wordt er samengewerkt met gerenommeerde binnen- en buitenlandse touroperators zoals Booking.com, BungalowSpecials en Interchalet. Hierdoor bent u niet afhankelijk van één verhuurorganisatie, maar profiteert u van het succes van diverse, krachtige partijen. Lees hier meer over onze verhuurorganisatie.
Nee, u hoeft geen bedrijf op te richten als u een vakantiewoning koopt voor de verhuur. U kunt als particuliere eigenaar van een vakantiewoning een BTW-nummer aanvragen en u wordt dan ‘ondernemer zonder inschrijving Kamer van Koophandel’. Op deze manier kunt u de BTW verrekenen in de BTW-aangiftes. Meestal gebeurt dit per kwartaal maar op verzoek kan dit ook maandelijks of jaarlijks. Uiteraard dient u wel te voldoen aan de (beperkte) administratieve verplichtingen. Onze specialisten vertellen u hier graag meer over.
De fiscale aspecten zijn afhankelijk van de doeleinden van de vakantiewoning:
Op www.topparkenverkoop.nl/fiscale-aspecten gaan wij graag verder in op de fiscale aspecten bij aankoop en het bezit van een vakantiewoning.
De inkomsten van de verhuur van uw vakantiehuis worden voor de inkomstenbelasting aangemerkt in box 3 als inkomen uit beleggen en sparen. Deze inkomsten bestaan uit een fictief rendement dat afhankelijk is van de hoogte van uw totale vermogen. Dit is dus niet afhankelijk van hoeveel inkomsten u daadwerkelijk uit de verhuur van uw vakantiehuis heeft gehad.
Het percentage van het fictieve rendement bedraagt minimaal 0,13% en maximaal 5,60% (tarieven 2019). Het fictieve rendement wordt berekend over het saldo van de waarde van de vakantiewoning en eventuele overige bezittingen, verminderd met een eventuele lening die is aangegaan bij de aankoop van de vakantiewoning en eventuele overige schulden per 1 januari van een jaar. De belastingheffing in box 3 bedraagt 30% (tarief 2019).
In tegenstelling tot het toepassen van BTW heeft wel of geen eigen gebruik van de vakantiewoning geen effect op de verschuldigde inkomstenbelasting in box 3. Ook wanneer uw rendement van de vakantiewoning hoger is dan het voor u fictieve rendement, bent u niet meer inkomstenbelasting verschuldigd.
Realiseert u bij verkoop van de vakantiewoning een verkoopresultaat doordat de waarde van de vakantiewoning is gestegen, dan betaalt u daarover geen inkomstenbelasting.
Heeft u een vakantiewoning gekocht welke u ook (gedeeltelijk of volledig) beschikbaar stelt voor verhuur? Dan kunt u de BTW die u heeft betaald over de vakantiewoning gedeeltelijk of volledig terugvragen bij de Belastingdienst.
U kunt de BTW die bij aankoop van de vakantiewoning berekend is terugvragen indien er sprake is van exploitatie van een vermogensbestanddeel om er opbrengsten uit te verkrijgen, zo stelt de Belastingdienst. Hiervan is volgens de Belastingdienst in ieder geval sprake als de vakantiewoning voor minimaal 140 dagen per jaar wordt verhuurd.
Meer informatie over het berekenen van de hoogte van de terug te vragen BTW? Onze adviseurs leggen het u graag uit. Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met ons op.
Een vakantiewoning met marge betekent dat er geen BTW in de vakantiewoning verrekend is. Wanneer u een vakantiewoning met marge koopt, koopt u dus een vakantiewoning zonder BTW. Vakantiewoningen kunnen alleen met marge verkocht worden wanneer het een gebruikte / tweedehands vakantiewoning betreft die niet in de verhuur is geweest door de vorige eigenaar. Met andere woorden, de vorige eigenaar heeft het volledige BTW bedrag van de woning al betaald.
Wanneer de vorige eigenaar de woning namelijk gedeeltelijk of volledig heeft verhuurd heeft de eigenaar het BTW bedrag gedeeltelijk of volledig terug kunnen vragen.
Wanneer u een vakantiewoning koopt voor eigen gebruik of gedeeltelijk eigen gebruik / verhuur kunt u via TopParken een router kopen. Hierbij kunt u zelf bepalen welk internet pakket u wilt afnemen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zakelijk pakket waarbij u onbeperkt gebruik kunt maken van het snelste internet of voor een basispakket waarbij u een bepaald aantal MB’s per maand heeft.
Wanneer u een vakantiewoning koopt en deze het gehele jaar door laat verhuren plaatst TopParken een router in de woningen zodat toekomstige gasten in uw vakantiehuis altijd gebruik kunnen maken van internet.
Een vakantiehuis, recreatiewoning of vakantiewoning is een huis dat gehuurd kan worden om vakantie in te vieren of om te gebruiken als tweede woning. Een vakantiehuis bestaat tenminste uit een woonkamer, keuken, slaapkamer, douche, wc en terras. Tegenwoordig zijn vakantiewoningen steeds luxer en groter. Bijvoorbeeld met twee verdiepingen en/of een sauna in de tuin.
Parkkosten (ook wel park service bijdrage genoemd) zijn jaarlijkse kosten welke gebruikt worden voor onderhoud aan de infrastructuur op het park, onderhoud aan- en gebruik van de faciliteiten en voor de beveiliging op het park (denk aan slagbomen / toegangshekken). Bij TopParken staan wij voor service en dit willen wij u, als eigenaar van een vakantiehuis, ook bieden. Om deze service optimaal te kunnen bieden betaalt u park service bijdrage.
De park service bijdrage worden jaarlijks geïndexeerd door het Centraal Bureau Statistiek (CBS), de kosten kunnen per project verschillen. Onze adviseurs kunnen voor u per project de park service bijdrage uitrekenen. Vraag hiervoor meer informatie aan of plan een vrijblijvende advies afspraak in.
Heeft u niet voldoende eigen middelen om een vakantiewoning te kopen? Dan zijn er in Nederland mogelijkheden om de vakantiewoning (gedeeltelijk) te financieren. Houdt er wel rekening mee dat het verkrijgen van een financiering voor een tweede woning / recreatiewoning lastiger is dan het financieren van een woonhuis. Banken of financiële instellingen stellen aanvullende voorwaarden bij het verstrekken van een financiering voor een recreatiewoning / tweede woning. Wij vertellen u graag meer over de verschillende financieringsmogelijkheden.
Nee, uiteraard hoeft u de woning niet verplicht te verhuren. U bepaalt zelf of u de vakantiewoning het hele jaar door verhuurt, deze gedeeltelijk verhuurt of zelfs helemaal niet verhuurt. Dit is helemaal aan u.
Wanneer u een recreatiewoning koopt bevelen wij u sterk aan om een inboedel- en opstalverzekering af te sluiten. TopParken werkt samen met verschillende partijen waar u deze verzekeringen voor een voordelig tarief kunt afsluiten. Uiteraard kunt u ook via uw eigen verzekering een inboedel- of opstalverzekering afsluiten. Onze verkoopadviseurs kunnen u hier meer over vertellen. Maak hiervoor een vrijblijvende afspraak of neem contact met ons op.
Net als veel andere aanbieders van recreatief vastgoed, moet TopParken verplicht een vermelding plaatsen met ‘U belegt buiten AFM-toezicht’. In Nederland is het wettelijk verplicht om een AFM-vergunning te hebben als je investeringen aanbiedt. Echter is een AFM-vergunning niet nodig als er een vrijstelling van toepassing is. Die vrijstelling geldt bijvoorbeeld voor beleggingsobjecten van meer dan € 100.000. Meer informatie hierover kunt u lezen op www.topparkenverkoop.nl/afm.
Wanneer u uw vakantiewoning wilt verkopen, dient u deze eerst te koop aan te bieden bij TopParken. Wij hebben het eerste recht om de woning van u terug te kopen. U bepaalt echter wel zelf de prijs. Wanneer wij niet overgaan tot aankoop bent u vrij om de woning tegen de aangeboden prijs op de markt aan te bieden. Wanneer u de prijs van de woning verlaagd dient u deze woning eerst weer aan TopParken aan te bieden.
Het is mogelijk dat u de woning via de adviseurs van TopParken laat verkopen. Bij verkoop draagt u dan een stukje verkoopprovisie af. Deze provisie wordt van tevoren met u besproken. Neem voor meer informatie over de verkoop van uw woning gerust contact met ons op.
Nee, permanente bewoning in een recreatiewoning is niet toegestaan, tenzij het betreffende bestemmingsplan het toestaat. Op dit moment heeft TopParken geen vakantieparken waarbij het bestemmingsplan toestaat dat er permanent gewoond mag worden in een recreatiewoning.
Dit heeft te maken met het feit dat al onze vakantieparken bij de gemeente geregistreerd staan als recreatieve bestemming en niet als woonbestemming. Lees hier meer over permanente bewoning bij TopParken.
Nee, het is niet toegestaan om je in te schrijven bij de gemeente. Permanente bewoning is op onze vakantieparken niet toegestaan. Dit heeft te maken met het feit dat al onze vakantieparken bij de gemeente geregistreerd staan als recreatieve bestemming en niet als woonbestemming.
Misverstanden over permanente bewoning
Er bestaan nogal wat misverstanden over permanente bewoning. Ergens anders ingeschreven staan dan op het vakantiepark betekent niet dat u daar ook automatisch uw vaste woon- of verblijfplaats heeft.
Voorbeeld 1
U heeft een recreatiewoning in de gemeente Ede en u huurt een kamer bij een vriend of familielid op een adres in Wageningen, waarop u staat ingeschreven bij die gemeente. Op papier woont u daar, maar in werkelijkheid woont u het hele jaar of het grootste deel daarvan in uw recreatiewoning in Ede. Ook dan is volgens de regels uw recreatiewoning uw vaste woon- of verblijfplaats. Het andere adres is slechts een ‘schijnadres’.
Voorbeeld 2
U woont ’s zomers in uw recreatiewoning in de gemeente Ede. ’s Winters onderbreekt u dat voor een verblijf in het buitenland. Ook dan is er sprake van permanent bewonen van uw recreatiewoning. U bent immers niet verhuisd, u gaat er alleen maar even tussenuit. In Nederland blijft u formeel wonen op het adres van uw recreatiewoning.
U mag als eigenaar van een recreatiewoning het gehele jaar door recreëren op onze vakantieparken. Echter kunt u zich niet inschrijven bij de gemeente, het is namelijk niet toegestaan om de vakantiewoning te zien als hoofdverblijf. Dit heeft te maken met het feit dat al onze vakantieparken bij de gemeente geregistreerd staan als recreatie bestemming en niet als woonbestemming.
en blijf, net als 50.000 anderen, op de hoogte van interessant nieuws over investeren in een vakantiewoning bij TopParken en onze nieuwste projecten ⤵
Reserveringssysteem door Booking Experts