Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
TopParken - Verkoop
Vakantiewoning kopen met overwaarde

Vakantiewoning kopen met overwaarde

Een vakantiewoning kopen met overwaarde van uw woning: een droom binnen handbereik

Droomt u van een eigen vakantiewoning? Een fijne plek waar u zich kunt terugtrekken in de natuur, volledige rust kunt ervaren of juist kunt genieten van levendige vakantieperiodes - en dat allemaal terwijl u mogelijk een aantrekkelijk rendement behaalt door uw vakantiewoning te verhuren wanneer u zelf niet in de vakantiewoning verblijft. Voor velen lijkt dit een onbereikbare droom, vooral door de aanzienlijke investering die nodig is voor de aankoop van een vakantiewoning. Maar wat als we u vertellen dat uw huidige woning de sleutel kan zijn tot het realiseren van deze droom?

In deze blog leest u de mogelijkheden om de overwaarde van uw huidige woning te benutten voor de aankoop van een vakantiewoning. We leggen uit hoe u uw overwaarde effectief kunt benutten, welke financiële constructies er mogelijk zijn en wat de voor- en nadelen zijn van het kopen van een vakantiewoning met overwaarde.

 

De financiering van een vakantiewoning

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw vakantiewoning te financieren, maar het kopen van een vakantiewoning is geen kleine financiële beslissing. Waar sommige kopers het geluk hebben om dit uit eigen middelen te kunnen bekostigen, zijn anderen afhankelijk van financiering. In Nederland is het mogelijk om bij een aantal geldverstrekkers een hypotheek af te sluiten voor een recreatiewoning, maar dit gaat gepaard met voorwaarden. Zo moet u vaak een bedrag aan eigen middelen inleggen en een hogere rente betalen, omdat de vakantiewoning als onderpand dient. 

De mogelijkheden van gebruik van uw overwaarde

Een alternatieve mogelijkheid om uw vakantiehuis te financieren is het benutten van de overwaarde van uw huidige woning. Overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van uw woning, vastgesteld door een taxatierapport, en de openstaande hypotheeksom. Deze overwaarde kan worden ingezet voor de aankoop van een vakantiewoning. Het is echter van belang dat er voldoende overwaarde beschikbaar is om de nieuwe lening verantwoord aan te gaan. 

U kunt uw overwaarde opnemen door een extra hypotheek af te sluiten of door uw huidige hypotheek te verhogen. Deze nieuwe lening valt onder ‘consumptieve lening’ en wordt belast in box 3. Een andere optie is het verkopen van uw huidige woning, kleiner gaan wonen of huren en de overwaarde hiervan te gebruiken om een vakantiewoning te kopen. 

Voor- en nadelen vakantiewoning kopen met overwaarde van uw woning 

Voordelen

Het kopen van een vakantiewoning met overwaarde van uw huidige woning brengt verschillende voordelen met zich mee, mede doordat de nieuwe lening wordt belast in box 3. 

  • Het eerste voordeel is dat, wanneer u uw huidige hypotheek verhoogt voor financiering van de vakantiewoning, het mogelijk niet verplicht is om dit af te lossen waardoor de hypotheeklast vaak lager ligt. 
  • Het tweede voordeel is dat u mogelijk tot wel 100% van de taxatiewaarde van uw huidige woning kunt financieren voor uw vakantiewoning. Hierdoor heeft u voldoende financiële ruimte voor de aankoop van uw vakantiewoning beschikbaar. 
  • Een derde voordeel is dat er geen extra eisen worden gesteld aan het onderpand, wat het proces vereenvoudigt. 
  • Het laatste, en zeker niet onbelangrijke, voordeel van het aanschaffen van een vakantiewoning met overwaarde is dat u de vakantiewoning zelf kunt gebruiken om te ontspannen met uw partner of familie.

Er bestaan nog meer belangrijke voordelen wanneer u een eigen vakantiewoning in bezit hebt. Nieuwsgierig geworden? Deze leest u hier

Nadelen 

Naast de voordelen van het kopen van een vakantiewoning met overwaarde kent de aanschaf van een vakantiewoning met overwaarde ook enkele nadelen. Een van de nadelen is een renterisico. Als de rente stijgt, stijgen uw lasten en kunnen de kosten van uw hypotheek toenemen waardoor de winstgevendheid kan dalen (wanneer de vakantiewoning wordt gebruikt als belegging). 

Meer informatie over de aandachtspunten bij het kopen van een vakantiewoning geven we op deze pagina

Persoonlijk advies

Elke situatie is uniek en daarom is persoonlijk advies bij het kopen van een vakantiewoning met overwaarde onmisbaar. Onze verkoopadviseurs kunnen samen met u de mogelijkheden verkennen en u adviseren over de beste aanpak voor uw situatie.

Bent u nieuwsgierig naar wat er in uw situatie mogelijk is? Plan dan vrijblijvend een gesprek in met een van onze verkoopadviseurs en zet de eerste stap richting uw droom: het bezitten van een vakantiewoning. 

of vraag de brochure aan