Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
TopParken - Verkoop
  Herinvesteren in vakantiewoningen

Herinvesteren in vakantiewoningen

Datum: 01-11-2022 - Veel ondernemers en (privé)investeerders bevinden zich weer in periode dat de vraag weer rijst of zij nog moeten (her)investeren. Dit wordt vaak opgevat als “Ik moet nog wat kosten maken” of “Ik ga op advies van mijn boekhouder dit jaar nog nieuwe spullen aanschaffen”. In de basis is dit een slimme gedachte, het is immers zonde om direct belasting te betalen over de voltallige winst. 

Rendement & zorgeloos genieten

Heeft u al eens nagedacht over een (her)investering voor de langere termijn waar u zelf ook nog zorgeloos van kunt genieten? Nu geld op de bank weinig oplevert en het huren van een vakantiehuis in eigen land nog steeds ongekend populair is (en blijft), is het zeker de moeite waard om u te verdiepen in het investeren in een vakantiewoning. Dit levert jaarlijks een interessant rendement op en daarnaast kunt u, in de rustigere periodes, ook zelf gebruik maken van uw investering.

Waarom herinvesteren aan het einde van het jaar? 

Er zijn meerdere redenen en regelingen om nog het einde van het jaar te (her)investeren. Dit heeft vooral te maken met belastingtechnische voordelen. De ene zorgt ervoor dat u geld bespaart en de andere is slim als u de kosten toch ging maken. Lees hieronder enkele interessante redenen en regelingen om nog dit jaar te investeren.

 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De eerste regeling is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, afgekort KIA. Deze aftrekpost is een extra mogelijkheid die ondernemers hebben in de aangifte inkomstenbelasting (Box 1 met een eenmanszaak of VOF) of in je aangifte vennootschapsbelasting (met een BV). Dit is een extra aftrekpost waardoor uw winst voor de belasting lager wordt. Hierdoor betaalt u over een lager bedrag belasting en dus per saldo minder belasting.

Kosten maken voor een zo laag mogelijk resultaat

Een ander veelgebruikt argument om in het huidig jaar nog kosten te maken d.m.v. te (her)investeren is om de winst zo laag mogelijk te houden. Want hoe lager de winst, hoe lager de belasting is die je daarover betaalt. 

Echter, wanneer u toch al van plan was om deze kosten te gaan maken, heeft dit vrij weinig zin. U moet het geld namelijk wel uitgeven, zo kunt u bijvoorbeeld voor het eind van het jaar veel uit eten gaan met zakenrelaties en hoge kosten maken. Dit drukt inderdaad uw winst maar levert niets op.

Is er nog ruimte voor investeringsaftrek?

Doe tijdig een aanbetaling in 2021 om nog in aanmerking te komen voor investeringsaftrek in 2021.

Laat uw herinvesteringsreserve niet vrijvallen

Heeft u een herinvesteringsreserve gevormd? Ga dan na of de herinvesteringstermijn van drie jaar in 2021 verloopt. Indien u tegen het einde van de termijn zit dan moet u een herinvestering doen, anders valt de herinvesteringsreserve vrij in de winst en bent u hierover belasting verschuldigd.

Investeren voor nu en voor de toekomst

De Belastingdienst staat het toe om een deel van uw winst onbelast aan uw oudedagsreserve toe te voegen, (eventueel) betaalde pensioenpremie trekt u daar van af. In de recreatiesector bevindt zich nog een extra investeringsvoordeel, namelijk de herziening van de BTW periode wanneer u voor 31 december transporteert. De fiscus telt dan het jaar van transport/betaling van de investering als volledig jaar. 
 
Over het algemeen is het verstandig om een buffer op te bouwen door middel van een waardevaste investering die ook nog eens rendement oplevert. Uw bedrijf of privé vermogen wordt niet alleen meer waard door de extra inkomsten die u genereert, maar zo overleeft u ook een slecht seizoen, een gebroken been of een familiecrisis zonder dat uw bedrijf of privévermogen verder inteert.

Ontdek de mogelijkheden bij TopParken

Wanneer u investeert in een vakantiewoning bij TopParken heeft u de keuze om uw vakantiewoning te gebruiken voor uw eigen vakantieplezier of om deze (gedeeltelijk) te verhuren. Kiest u ervoor om uw woning (gedeeltelijk) te verhuren, dan wordt dit geheel verzorgd door onze professionele verhuurorganisatie. We gaan daarbij direct voor u aan de slag om een zo hoog mogelijke bezetting/rendement voor u te realiseren. Het volledige verhuurtraject nemen we voor u uit handen; van de boeking tot en met de schoonmaak.

Wij vertellen u graag meer over onze verhuurorganisatie en over de mogelijkheden. Plan vrijblijvend een afspraak in of vraag onze brochure aan.