Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
TopParken - Verkoop
Waar op letten bij het kopen van een vakantiewoning?

Waar op letten bij het kopen van een vakantiewoning?

Aandachtspunten bij het aankopen van een vakantiewoning 

De keuze is (bijna) gemaakt; u gaat een eigen vakantiewoning kopen. Een plek waar u en uw familie op elk gewenst moment kunnen genieten of een mooie investering met een interessant rendement. Maar waar moet u nu precies op letten bij de aankoop van een vakantiewoning? Dit, en meer, brengen we graag voor u in kaart. 

Naast het budget en uw wensen betreft de locatie en de vakantiewoning, is het van belang om uzelf te verdiepen in onderwerpen als de bijkomende kosten, de grond waarop de woning staat, de financiering en uiteraard of dit alles past bij uw mogelijkheden.

 
 

Eigen gebruik of verhuur?

Voordat u de volgende fase van het aankooptraject ingaat, is het van belang te bepalen met welke reden u een vakantiewoning wil kopen. Is het voor eigen gebruik of (gedeeltelijke) verhuur? In deze fase zijn diverse punten, zoals de bijkomende kosten en fiscale aspecten, namelijk afhankelijk van de reden van de aankoop. 

Bent u van plan om de vakantiewoning (gedeeltelijk) te verhuren? Dan kunt u uw oriëntatie vooral richten op een vakantiewoning op een vakantiepark. Bij TopParken neemt onze professionele verhuurorganisatie de gehele verhuur voor u uit handen; van de boeking tot de eindschoonmaak. Het gezamenlijke doel van onze verhuurorganisatie?

Het behalen van het beste rendement voor eigenaren en het verzorgen van fantastische vakanties met waardevolle herinneringen voor onze gasten.

Waar op letten

Bijkomende kosten en verzekeringen

Koopt u een vakantiewoning op een vakantiepark dan dient u rekening te houden met diverse, bijkomende kosten zoals parkkosten*, afvalbijdrage en kosten voor het gebruik van internet en televisieprogrammering. Een aantal van deze bijkomende kosten zijn afhankelijk van het feit of u de vakantiewoning (gedeeltelijk) verhuurt. 

Optionele bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor collectief CV-onderhoud, glasbewassing of tuinonderhoud. Binnen het tuinonderhoud bij TopParken wordt er samengewerkt met lokale, professionele hoveniers. Door het uitvoeren van diverse, seizoensgebonden werkzaamheden, worden onze eigenaren ontzorgd en wordt er een uniforme uitstraling gecreëerd. 

Om uw bezittingen te beschermen tegen schade, dienen er uiteraard ook diverse verzekeringen afgesloten te worden zoals een opstal- en inboedelverzekering. Meer informatie over de verzekering van een vakantiewoning, kunt u online vinden of opvragen bij uw verzekeringsmaatschappij. 

*Parkkosten zijn kosten voor het onderhoud van de infrastructuur, biodiversiteit, faciliteiten en uitstraling van het vakantiepark. 

Een vakantiewoning op huur- of koopgrond

Heeft u zich al verdiept in de verschillende mogelijkheden qua huur- of koopgrond? De aankoop van een vakantiewoning op eigen grond heeft als voordeel dat u eigenaar bent van de volledige kavel. De vakantiewoning staat dus op het terrein van het vakantiepark, maar de grond waar uw woning op staat is van uzelf. Ook wanneer het vakantiepark bijvoorbeeld verkocht wordt of failliet gaat, blijft u eigenaar van het huisje en de grond. 

Als u een vakantiewoning koopt op huurgrond, dan bent u op korte termijn goedkoper uit omdat u alleen de woning zelf koopt. Daar tegenover staat dat u jaarlijks extra kosten kwijt bent aan de huur van de grond.

Financiering eigen vakantiewoning

Hoogstwaarschijnlijk heeft u uw budget al in kaart gebracht. Het is hierin van belang om rekening te houden met alle kosten die bij de aankoop van een vakantiewoning komen kijken. Dit is namelijk niet alleen de verkoopprijs van de vakantiewoning, maar ook kosten zoals de overdrachtsbelasting, courtage, notariskosten en daaropvolgend de onderhoudskosten, vaste lasten, bijkomende kosten en verzekeringen.

Met het in kaart brengen van het budget, komt ook de manier van financieren kijken. Zo kunt u een recreatiewoning financieren uit eigen middelen, bijvoorbeeld met de overwaarde van uw woonhuis of aan de hand van een (persoonlijke) lening/hypotheek. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk, waarbij u bijvoorbeeld een recreatiewoning financiert uit eigen middelen en het afsluiten van een hypotheek. Ons advies? Laat u hierin informeren door een hypotheekadviseur.

Mocht u interesse hebben in een recreatiewoning financieren met een hypotheek, dan is het van belang om te realiseren dat u de hypotheekrente niet mag aftrekken. Een vakantiehuis valt in box 3 bij de belastingaangifte, dit is inkomen uit sparen en beleggen. 
 
Meer informatie over de mogelijkheden voor het financieren van een eigen vakantiewoning is te vinden op deze pagina

 

Fiscale aspecten

Uiteraard komen er ook diverse fiscale aspecten kijken bij de aankoop van een eigen vakantiewoning. De precieze fiscale aspecten zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en van hoe de vakantiewoning gebruikt wordt. De 21% btw. die is betaald bij de aankoop van een vakantiewoning is bijvoorbeeld volledig of deels terug te vorderen als de vakantiewoning volledig verhuurd wordt. Dit is afhankelijk van het aantal dagen dat de vakantiewoning beschikbaar wordt gesteld voor de verhuur.

Meer informatie over de fiscale aspecten geven we op deze pagina.

Locatie eigen vakantiewoning

Eén van de belangrijkste onderdelen van de aankoop van een vakantiewoning is het oriënteren op de locatie. Hierin is het wederom van belang of uw belangstelling uit gaat naar een vakantiewoning voor eigen gebruik of (gedeeltelijke) verhuur. Hierbij geldt; hoe populairder de locatie, hoe hoger de prijs van een vakantiewoning.

 
 

Checklist voor het kopen van een vakantiewoning

  • Bepalen budget
  • Eigen gebruik of (gedeeltelijke) verhuur?
  • In kaart brengen wensen (locatie, grootte, huur- of koopgrond etc.)
  • Wat zijn de bijkomende kosten en verzekeringen?
  • In kaart brengen financiering
  • Informatie inwinnen fiscale aspecten
 
 
 

Bekijk ons aanbod vakantiewoningen: