Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.
TopParken - Verkoop

SecondHome.nl: "Vakantiewoning kopen: Een slimme fiscale belegging"

Door de lage rente op de spaarrekening gaan velen op zoek naar een manier om meer rendement te krijgen op hun spaargeld. Investeren in een vakantiehuis is een slimme zet waarmee je het nuttige koppelt aan het aangename. Het is belangrijk om een aantal fiscale aspecten niet uit het oog te verliezen.

Artikel geschreven door de Second Home Beurs.

Vakantiehuis op je aangifteformulier

Als je niet permanent verblijft in je tweede woning, behoort ze tot het ‘box 3’ vermogen op je aangifteformulier. Dat wil zeggen dat de werkelijke inkomsten en uitgaven, gerelateerd aan het vakantiehuis, niet van belang zijn voor je aangifte. Het bedrag waarop je belast wordt, is een fictief rendement op de WOZ-waarde van de woning. Dit schommelt tussen 2,871% en 5,39% in 2017. Het bedrag wordt verminderd met de schuld die er eventueel op rust.

Tweede woning in het buitenland

Heb je een vakantiehuis in het buitenland? Dan mag je in Nederland doorgaans gebruik maken van de ‘aftrek elders belast’ regel. Zo vermijd je dat je twee keer belast wordt. De belastingheffing gebeurt meestal in het land waar het huis zich bevindt. Het is belangrijk dat je je hier vooraf goed over informeert.

BTW op inkomsten uit vakantiewoning

Als je de eigenaar bent van één vakantiewoning en ze verhuurt, ben je geen ondernemer voor de inkomensbelasting. Op vlak van BTW is het anders: je betaalt 6% BTW op de huuropbrengsten. Anderzijds mag je ook de BTW terugvorderen op kosten die je maakte en zaken die je aanschafte. Meestal leidt dit tot een teruggave. Als je je vakantiehuis voor een deel zelf gebruikt en voor de rest verhuurt, wordt de BTW evenredig berekend. Woon je bijvoorbeeld één maand per jaar in het huis, dan is 11/12 van de BTW aftrekbaar. Als je dit wil omzeilen, kan je alle verhuur laten verlopen met een tussenpersoon. Maar dan moet je zelf ook huur betalen in de periode wanneer je de woning betrekt, wat misschien minder interessant is.

Concreet voorbeeld vakantiewoning

  • Je investeert 150.000 € in een afgewerkte, ingerichte vakantiewoning met je eigen middeln.
  • Totale kosten: 7.500 € (incl. gemeentelijke heffingen, verzekeringen, afschrijvingen)
  • 25 weken verhuur/jaar
  • Huurprijs gemiddeld 600 € per week
  • Jaaropbrengst: 15.000 €
  • Wat je overhoudt: 7.500 €, ofwel 5% van je investering van 150.000 €

Zelf na de ‘box 3’ belastingheffing hou je nog een mooi bedrag over!

Investeren in een vakantiewoning is dus een slimme manier om meer rendement te halen uit je spaargeld. Bovendien kan je zelf goedkoop op vakantie, wat uiteraard mooi meegenomen is!

Bron: secondhome.nl

Vakantiewoning Residence de Leuvert